Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 15 έως και 23 Οκτωβρίου 2016, είναι ένα κίνημα βάσης το οποίο προωθεί την δημιουργικότητα μέσω του προγραμματισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2013 από εθελοντές οι οποίοι ως Πρεσβευτές της δράσης την προωθούν και τη συντονίζουν στις χώρες τους.

Ο διαγωνισμός Young digital talent διοργανώνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «eSkills for Jobs» (Ψηφιακές δεξιότητες για την απασχόληση), η οποία υλοποιείται κατά τα έτη 2015 και 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκστρατεία αυτή, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη των πολιτών να βελτιώσουν τις ψηφιακές δεξιότητες τους στην εργασία.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Σχολεία κλειστά, κρύο, ίσως τζάκι, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικο δέντρο, φάτνη, καμιά 21 το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και για τους τυχερούς και χιόνια (όχι σε Σάμο, Ικαρία ή Φούρνους). Να είχαμε και καμιά ιστορία να διαβάσουμε και να κάνουμε κανένα πρόγραμμα-άσκηση να περάσει η ώρα. Διαβάστε τις Χριστουγεννιάτικες Προγραμματιστικές Ιστορίες του Κατεβάογλου Στέλιου.

Και φέτος έχουμε Ώρα Κώδικα. Μερικές αφίσες για να τοποθετήσετε στο σχολείο σας (ή όπου αλλού βρίσκεστε) και να προωθήσετε την ιδέα ότι όσον αφορά τον προγραμματισμό «Όλοι μπορούν να μάθουν!».

Σήμερα (2 Νοεμβρίου 2015) η Google αφιερώνει την ημέρα στα 200 γενέθλια του Τζορτζ Μπουλ (George Boole) προσαρμόζοντας το λογότυπο της ώστε να παρουσιάζει τις τέσσερις βασικές λογικές πράξεις. Το κάνει συχνά αυτό με τα λεγόμενα doodles αλλά το σημερινό έχει ιδιαίτερα αξία για την επιστήμη της πληροφορικής αφού η άλγεβρα Μπουλ (Boolean algebra) που εισήγαγε το 1854 ο ομώνυμος μαθηματικός αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του πληροφορικού οικοδομήματος.

Πολλοί εκπαιδευτικοί των σχολείων του νομού Σάμου αγκάλιασαν και φέτος την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (δείτε προηγούμενό μας άρθρο) παρέχοντας την δυνατότητα στους μαθητές τους να εμπλακούν σε δραστηριότητες δημιουργίας κώδικα/προγραμμάτων μέσω δραστηριοτήτων όπως αυτές στο Code.org - Η Ώρα του Κώδικα. Ειδικά για τα Δημοτικά σχολεία της Σάμου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από τον Τεχνικό Υπεύθυνο του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. κ. Κατεβάογλου Στυλιανό και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πέλλα-Πέλλη Παππά και δόθηκε η δυνατότητα να βιώσουν οι μικροί μαθητές μια ώρα κώδικα μέσω μιας unplugged (χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές) δραστηριότητας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα για το 2015 θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε από την Ώρα Κώδικα και τον οργανισμό code.org που διοργάνωσαν την πρώτη δραστηριότητα ευαισθητοποίησης και εμπλοκής μαθητών με τον προγραμματισμό στις 9 Δεκεμβρίου 2013.