Εκτύπωση
Κατηγορία: Εκπαιδευτικά
Εμφανίσεις: 1099

Ακόμα και ένα απλό βίντεο με μερικούς ανθρώπους να εκφράζουν τις ιδέες τους πάνω στο θέμα του προγραμματισμού μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ιδιαίτερα αν σε αυτό εμφανίζονται από απλές... διασημότητες μέχρι πολυεκατομμυριούχοι. Είχαμε αναφερθεί παλιότερα στο ερώτημα "Γιατί να μάθω προγραμματισμό;" χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο βίντεο. Ήρθε η ώρα να παρακινήσουμε ακόμα περισσότερο τους μαθητές μας στο να μάθουν προγραμματισμό κάνοντας την αρχή με τη διδασκαλία μιας ώρας προγραμματισμού σε κάθε μαθητή μας. Ήρθε η Ώρα του Κώδικα.

Η Ώρα του Κώδικα είναι μια προσπάθεια από το code.org, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την εξάπλωση της διδασκαλίας του προγραμματισμού, που θα λάβει μέρος στην Αμερική από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2013 στα πλαίσια της Εβδομάδας Εκπαίδευσης στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Η ιδέα πίσω από το όλο εγχείρημα στηρίζεται στη διαπίστωση ότι τα περισσότερα σχολεία δεν διδάσκουν Πληροφορική ή δεν διδάσκουν τόσο όσο θα έπρεπε. Αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην έχουν καμία επαφή με το αντικείμενο και να μην γνωρίζουν πως να γράψουν μια γραμμή κώδικα. Συνέπεια αυτού είναι μια χαμένη οικονομική ευκαιρία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του ότι θα υπάρχουν δουλειές πάνω στο αντικείμενο της Πληροφορικής για τις οποίες δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι. Το κυριότερο όμως είναι ότι...

Όλοι σε αυτή τη χώρα θα έπρεπε να μάθουν πως να προγραμματίζουν... επειδή σου μαθαίνει πως να σκέφτεσαι.

Steve Jobs

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την Ώρα το Κώδικα θα μπορούσε να είναι ένα από τα βιντεάκια που ακολουθούν και με τα οποία μπορείτε να εμπνεύσετε τους μαθητές σας για την χρησιμότητα του προγραμματισμού. Στα βίντεο πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Bill Gates (ιδρυτής της Microsoft), Mark Zuckerberg (δημιουργός του facebook), will.i.am (δεν χρειάζεται συστάσεις - οι μαθητές σας τον ξέρουν), Chris Bosh (NBA All Star, παίζει στους Miami Heat), Jack Dorsey (δημιουργός του twitter). Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα δεκάλεπτο βίντεο από το ocde.org με τα άλλα τρία να αποτελούν συντομευμένες εκδόσεις του. Τα βίντεο έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

 
 
 
 

Κατά τη διάρκεια της Ώρας του Κώδικα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό εκμάθησης από την Εβδομάδα Εκπαίδευσης στην Επιστήμη των Η/Υ. Επιλέξτε μια δραστηριότητα και προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν αρχίσετε την Ώρα του Κώδικα. Επίσης, μπορείτε να βρείτε υλικό προώθησης της Ώρας του Κώδικα. Στο code.org μπορείτε να βρείτε επιπλέον δραστηριότητες προγραμματισμού για την Ώρα του Κώδικα.

Αν στους υπολογιστές του σχολείου σας δεν διαθέτετε internet (ή δεν το εμπιστεύεστε ότι θα λειτουργεί την ώρα που θα το χρειαστείτε) μπορείτε να κατεβάσετε το Blockly για offline χρήση. To Blockly είναι ένα γραφικό περιβάλλον για εκμάθηση προγραμματισμού που διατίθεται δωρεάν και  είναι ανοιχτού κώδικα. Παρέχεται και στα ελληνικά και από εδώ μπορείτε να δείτε μερικές εφαρμογές στο Blockly.

Επειδή είναι σημαντικό να υπάρχει υλικό και στα ελληνικά μπορείτε να κατεβάσετε από εμάς τα ακόλουθα αρχεία που είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά:

Καλή διασκέδαση... προγραμματίζοντας!