Η Microsoft και τo Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (European Schoolnet) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τη συμμετοχή της χώρας μας στο European Kodu Kup, ένα νέο σχολικό διαγωνισμό που θα ενθαρρύνει τους μαθητές να σχεδιάσουν παιχνίδια και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό/κωδικοποίηση με έναν ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο.


Kodu Kup EuropeΟι μαθητές θα δοκιμαστούν στην ανάπτυξη των δικών τους παιχνιδιών, εργαζόμενοι σε ομάδες, και μαθαίνοντας πώς να δημιουργήσουν φανταστικούς κόσμους, μοντελοποιήσεις και προσομοιώσεις. Όσοι φτάσουν στον τελικό σε εθνικό επίπεδο, θα προσκληθούν στο Coding Camp που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2014 στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft (Innovation Center) κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (European Code Week 11-17 Οκτωβρίου) όπου θα διεξαχθεί διαγωνισμός σε περιφερειακό επίπεδο.

Για τον διαγωνισμό:

 • Το πρώτο Kodu Kup Europe περιλαμβάνει 8 χώρες: Το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, τη Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετέχουν ως ομάδες με έως και 4 μέλη.
 • Η ομαδική εργασία είναι το κλειδί για τη διαδικασία ανάπτυξης του παιχνιδιού, μέσα από τη δημιουργία τοπίων, σεναρίου, χαρακτήρων, σε κάθε πτυχή του γενικού σχεδιασμού.
 • Όλα τα μέλη των ομάδων πρέπει να είναι στην ηλικιακή ομάδα των 6 έως και 16 ετών.
 • Θα υπάρξουν 2 γύροι αξιολόγησης: στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 θα προκριθεί μία φιναλίστ ανά χώρα, που επιλέγεται από μια εθνική επιτροπή (Microsoft και εκπρόσωπος εκπαιδευτικών ) με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης. Οι φιναλίστ κάθε χώρας θα ανακοινωθούν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2014 και θα συμμετέχουν στη δεύτερη φάση, από όπου στη συνέχεια θα προκύψει ο νικητής και ο επιλαχών του διαγωνισμού.
 • Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014 (πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.

Για το Kodu:

 • Το Kodu είναι μια οπτική προγραμματιστική γλώσσα φτιαγμένη ειδικά για τη δημιουργία παιχνιδιών. Είναι σχεδιασμένη να είναι προσβάσιμη σε παιδιά άνω των 6 ετών, και ευχάριστη για τον καθένα.
 • Ανεπτυγμένο από το ερευνητικό τμήμα της Microsoft, Microsoft Research, το Kodu λειτουργεί σε PC και Xbox, επιτρέποντας τη γρήγορη σχεδιαστική δημιουργία. Το Kodu είναι διαθέσιμο δωρεάν.
 • Το Kodu είναι εύκολο στη χρήση και οπτικά ελκυστικό, ειδικά για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 • H σύνταξη του κώδικα που χρησιμοποιείται είναι απλή και ενστικτώδης, επιτρέπει όμως παράλληλα έναν υψηλό βαθμό υπολογιστικής σκέψης και βασικές αρχές προγραμματισμού.
 • Το Kodu ενσωματώνεται εύκολα σε κάθε πρόγραμμα μαθημάτων, και ιδιαίτερα με την αριθμητική και τη γραφή , καθώς και τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τη γεωγραφία.
 • Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη μέσω πόρων και online κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των www.kodugamelab.com, www.pil-network.com
 • Στο Kodu έχουμε αναφερθεί και εμείς σε παλαιότερό μας άρθρο.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι συμμετέχοντες καλούνται να σχεδιάσουν ένα παιχνίδι στο Kodu με βάση μία από τις παρακάτω τρεις θεματικές ενότητες:

 • Retro game (Pac-man, Λαβύρινθος, κ.λπ.)
 • Water awareness (Ένα παιχνίδι που πρέπει να δίνει λύσεις στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης του νερού ή της μόλυνσής του).
 • Mars exploration (Ένα παιχνίδι που πρέπει να είναι βασισμένο στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη. Να μπορεί ο παίκτης να μάθει για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον Άρη και για τους διάφορους τύπους πετρωμάτων).

Οι μαθητές επιπλέον πρέπει να σχεδιάσουν το δικό τους εξώφυλλο για το παιχνίδι, εμπλεκόμενοι με τις βασικές αρχές των πωλήσεων - marketing. Οι νικητές του διαγωνισμού κάθε χώρας θα κληθούν να διαγωνιστούν στον τελικό που θα διεξαχθεί στα γραφεία της Microsoft, να βραβευτούν και να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2014 στο www.kodukup-europe.org.

Για περισσότερες πληροφορίες: