Όσον αφορά την εκπαιδευτική ρομποτική, για τους μεγαλύτερους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων υπάρχει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής καθώς και το σετ ρομποτικής Lego Mindstorms ΝΧΤ (πλέον EV3) για τα οποία έχουμε γράψει σε παλαιότερα άρθρα μας. Φυσικά, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι και αποκομμένοι από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και τεχνολογικές εξελίξεις οι μικρότεροι μαθητές των δημοτικών. Για τα μικρότερα παιδιά, λοιπόν, υπάρχει το Lego WeDo και πρόσφατα ανακοινώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση "WeDo SCRATCHing".

Ρομποτικά Δώρα από το ScratchΗ ρομποτική αφενός είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που ευχαριστεί τους μαθητές και τους δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν και αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τη διδασκαλία διάφορων εννοιών, κυρίως από τις Φυσικές Επιστήμες άλλα παρέχει την δυνατότητα για την επίτευξη άδηλων συνήθως στόχων και θετικών επιπτώσεων όπως η βελτίωση της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, η δημιουργικότητα και η καινοτομία, η κριτική σκέψη, η μέθοδος της επίλυσης προβλημάτων (που περιλαμβάνει ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή, αξιολόγηση και ξανά από την αρχή), η συνεργασία σε ομάδες και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και δεξιοτήτων διαχείρισης έργου (όπως η διαχείριση του χρόνου ή άλλων πόρων).

Η κατασκευή ενός έργου ρομποτικής μπορεί να ενταχθεί σε τομείς όπως η Φυσική (μελέτη της κίνησης, εξήγηση του φαινομένου της τριβής, μετατροπές ενέργειας), στα Μαθηματικά και τη Γεωμετρία (μέτρηση αποστάσεων, αναλογίες, περιφέρεια κύκλου), στη Μηχανική και την Τεχνολογία (κατασκευές), στην Ιστορία (κατασκευή ρομπότ που προσομοιάζουν ιστορικές ανακαλύψεις όπως ένας καταπέλτης) κ.τ.λ.

Ο Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής "WeDo SCRATCHing" είναι μια εκδήλωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση που έχει σκοπό να φέρει σε επαφή μαθητές και δασκάλους από όλη τη χώρα με σκοπό να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων μέσα από τις προκλήσεις του διαγωνισμού. Αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για εμπλοκή των παιδιών στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, τη δραστηριοποίησή τους ώστε να αναπτύξουν ικανότητες και εφόδια για να συμμετέχουν σε μια μελλοντική κοινωνία όπου η καινοτομία, η πρωτοτυπία και η ικανότητα συνεργασίας θα αποτελούν καίριας σημασίας παράμετροι.

Στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος μαθητές Δημοτικού σε ομάδες από 2-8 άτομα με ένα προπονητή (δάσκαλο) και καλούνται να υλοποιήσουν ένα project που να απαντά στο γενικό τίτλο "Τι βλέπω στη περιοχή που ζω". Το θέμα θα μπορούσε να είναι:

  • Πουλιά που πίνουν νερό
  • Αυτοκίνητο που σταματά στα φανάρια
  • Η τέντα ηλίου στο σπίτι που κατεβαίνει μόνη της όταν έχει ήλιο
  • Πώς δουλεύει το πλυντήριο
  • Τα παιδιά που κάνουν τραμπάλα στο πάρκο

Επίσης οι μαθητές πρέπει να κάνουν στον Η/Υ τους κάποια φιγούρα στο Scratch να αντιδρά σύμφωνα με κάποιον από τους αισθητήρες του Lego WeDo. Για παράδειγμα εάν το project που υλοποιούν είναι τα πουλιά, η φιγούρα θα μπορούσε να είναι ένα πουλί το οποίο θα κουνά τα φτερά του και θα αλλάζει κλίση όταν κινείται ο αισθητήρας κλίσης. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2015 ενώ περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Φυσικά, ο διαγωνισμός WeDo SCRATCHing τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Lego WeDo Construction Set και Scratch

Lego WeDo Construction SetΤο Lego WeDo Construction Set είναι ένα απλό εργαλείο ρομποτικής που απευθύνεται σε παιδιά 7 έως 11 χρονών. Επιτρέπει την δημιουργία απλών συναρμολογούμενων κατασκευών με αλληλεπιδραστικά χαρακτηριστικά, κατασκευές που μπορούν να προγραμματιστούν μέσα από ένα απλό περιβάλλον σύρε και άφησε με στοιχεία τύπου μπλοκ (πλακίδια). Το σετ αποτελείται από τα εξής μέρη:

  • Περιστρεφόμενο κινητήρα
  • Αισθητήρα απόστασης
  • Αισθητήρα κλίσης
  • Κεντρική συσκευή σύνδεσης (για την σύνδεση των παραπάνω μερών σε αυτή και την σύνδεση με τον υπολογιστή σας)
  • Περισσότερα από 150 τουβλάκια Lego για να κάνετε τις κατασκευές σας

Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε και άλλα εξαρτήματα όπως τα Lego Power Functions Light (π.χ. για να φτιάξετε μάτια που ανάβουν). Η Lego πουλάει το Lego Education WeDo Construction Set με περίπου 130$ αλλά δεν μπορείτε να παραγγείλετε στην Ελλάδα όπου μπορείτε να το βρείτε από την ελληνική επίσημη αντιπροσωπεία της Lego με 112,90€ (πιθανώς και αλλού φθηνότερα - τιμές την ώρα που γράφεται το άρθρο).

Για το σετ υπάρχει και συνοδευτικό λογισμικό που πωλείται χωριστά (Lego Education WeDo Software) αλλά έτσι και αλλιώς ο διαγωνισμός για τον οποίο μιλάμε βασίζεται στο Scratch που μπορεί να συνεργαστεί με το Lego WeDo και είναι δωρεάν.

Για το Scratch έχουμε μιλήσει παλιότερα. Πλέον το Scratch βρίσκεται στην έκδοση 2.0 που είναι διαδικτυακή (μπορείτε άμεσα να προγραμματίσετε στο Scratch). Φυσικά συνεργάζεται με το Lego WeDo εγκαθιστώντας απλώς ένα πρόσθετο (plugin) στον φυλλομετρητή σας (προς το παρόν μόνο για συστήματα Windwοs και Mac).

Με το Lego WeDo συνεργάζεται και η παλαιότερη έκδοση 1.4 του Scratch. Μιας και υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσετε την έκδοση 2.0 του Scratch για offline χρήση δεν υπάρχει λόγος να παραμένετε στην παλιά έκδοση. Πέρα από τις εικόνες που σας παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο με τις εντολές-πλακίδια του Scratch για τον χειρισμό του Lego WeDo μπορείτε να επισκεφθείτε και το τμήμα του Lego WeDo στο Wiki του Scratch όπου θα βρείτε περισσότερα.

 Παράδειγμα Προγραμματισμού Lego WeDo στο Scratch 1.4

Παράδειγμα Προγραμματισμού Lego WeDo στο Scratch 1.4

 Εντολές-Πλακίδια Προγραμματισμού Lego WeDo στο Scratch 2.0

Εντολές-Πλακίδια Προγραμματισμού Lego WeDo στο Scratch 2.0

 Παράδειγμα Προγραμματισμού Lego WeDo στο Scratch 2.0

Παράδειγμα Προγραμματισμού Lego WeDo στο Scratch 2.0

Καλά WeDo SCRATCHing έργα!