Αφορμή για τα παρόν άρθρο αποτελεί δημοσίευμα που αναπαράγεται σε πολλούς ιστότοπους ενημέρωσης με τον προκλητικό και πιασάρικο τίτλο "Ποια είναι η «γλώσσα» που πρέπει να μάθεις για να βγάζεις 110.000 δολάρια το χρόνο". Φυσικά, μιας και βρίσκεστε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Σάμου, μιλάμε για γλώσσες προγραμματισμού και τα δεδομένα που παρουσιάζουμε από το αρχικό δημοσίευμα αποτελούν ακόμα ένα επιχείρημα που μπορείτε να παρουσιάσετε στους μαθητές σας σχετικά με τους λόγους που πρέπει να μάθουν προγραμματισμό.

Μέσος μισθός για κάθε γλώσσα προγραμματισμούΤο αρχικό δημοσίευμα που αναπαράγουν οι ελληνικές ιστοσελίδες προέρχεται από τον δικτυακό τόπο ενημερωτικού περιεχομένου Quartz και τιτλοφορείται "These programming skills will earn you the most money". Όπως μπορείτε να δείτε και από την διπλανή φωτογραφία η γνώση της γλώσσας Ruby μπορεί να ανεβάσει τον μισθό ενός εργαζόμενου στην Αμερική έως και τα 109.460$. Λιγότερο επικερδής στην λίστα των 10 γλωσσών προγραμματισμού εμφανίζεται η PERL με 82.513$ μέσο μισθό.

Ας εξηγήσουμε όμως λίγο τους αριθμούς. Τα δεδομένα προέρχονται από μελέτη του ερευνητή Jonathan Rothwell σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών της εργασιακής αγοράς Burning Glass. Στην μελέτη συγκεντρώθηκαν χιλιάδες αγγελίες εργασίας στην Αμερική και καταγράφηκαν, ανάμεσα σε άλλα δεδομένα (όπως π.χ. πόσο διάστημα πήρα για να καλυφθούν οι θέσεις κ.ά.), οι δεξιότητες που ζητούσαν και οι μισθοί που πρόσφεραν. Η μελέτη εστίαζε σε δεξιότητες σχετικές με τις επιστήμες, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά (στα αγγλικά υπάρχει το ακρωνύμιο STEM - Science, Technology, Engineering, Math) και αναλύθηκαν μόνο όσες δεξιότητες ζητούνταν σε περισσότερες από 2.000 αγγελίες. Για κάθε μια υπολογίστηκε ο μέσος μισθός που απέδιδαν οι θέσεις εργασίας που ζητούσαν αυτήν την δεξιότητα. Οι δώδεκα δεξιότητες που αφορούν γλώσσες προγραμματισμού και εμφανίζουν τους μεγαλύτερους μέσους μισθούς είναι λοιπόν οι εξής:

 1. Ruby on Rails - 109.460$
 2. Objective C - 108.225$
 3. Python - 100.717$
 4. JAVA - 94.908$
 5. C++ - 93.502$
 6. JavaScript - 91.461$
 7. C - 90.134$
 8. R - 90.055$
 9. C# - 89.074$
 10. Visual Basic - 85.962$
 11. SQL - 85.511$
 12. PERL - 82.513$

Ας μην πάρουν όμως αέρα τα μυαλά των μαθητών σας. Αν απλώς μάθουν την γλώσσα Ruby δεν σημαίνει ότι θα έχουν μέσο μισθό 110.000$. Προφανώς οι αγγελίες που ζητούσαν Ruby ζητούσαν και ένα "κάρο" άλλες δεξιότητες. Επίσης, όσοι ασχολείστε με την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία ίσως παρατηρήσετε ότι απουσιάζουν κάποιες γλώσσες με αυξανόμενη δημοφιλία, όπως η Haskell, κυρίως λόγω του ότι εμφανίζονται σπανιότερα σε βιογραφικά και αγγελίες εργασίας.

Μπορείτε να πείτε πάντως με σιγουριά στους μαθητές σας ότι αν ξέρουν κάποια γλώσσα προγραμματισμού μπορούν να βρουν μια καλά αμειβόμενη εργασία (τουλάχιστον στην Αμερική). Όσο για το "αιώνιο" ερώτημα, που πάντα προκαλεί διαμάχες, ως προς τα ποια γλώσσα προγραμματισμού είναι καλό να μάθει κάποιος, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να έχεις σφαιρικές γνώσεις, με καλές βάσεις στην αλγοριθμική σκέψη και την ικανότητα να μαθαίνεις εύκολα καινούριες γλώσσες προγραμματισμού και να αντιλαμβάνεσαι νέες έννοιες. Γιατί μπορεί η Ruby να εμφανίζει τώρα καλές απολαβές αλλά ίσως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για το ξεκίνημα μιας καριέρας στον προγραμματισμό και επιπλέον μπορεί να φθαρεί σύντομα η αξία της στην "προγραμματιστική" αγορά. Γλώσσες όπως η C, η C++ ή η Java αποτελούν πιο σίγουρες επιλογές αφού έχουν μεγαλύτερη μακροζωία και σου επιτρέπουν να μάθεις πιο εύκολα άλλες γλώσσες αλλά και να εντρυφήσεις στην δομή και τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων.

Εν κατακλείδι: Ακόμα ένα επιχείρημα στο Γιατί να μάθω προγραμματισμό; Επειδή πληρώνει καλά!