Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα για το 2015 θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε από την Ώρα Κώδικα και τον οργανισμό code.org που διοργάνωσαν την πρώτη δραστηριότητα ευαισθητοποίησης και εμπλοκής μαθητών με τον προγραμματισμό στις 9 Δεκεμβρίου 2013.

Στον σημερινό κόσμο όπου η τεχνολογία και συγκεκριμένα η πληροφορική επηρεάζουν όλες τις πλευρές της ζωής μας και προκαλούν αλματώδεις εξελίξεις είναι απαραίτητο οι πολίτες του μέλλοντος, οι σημερινοί μαθητές μας, να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον γοργά εξελισσόμενο κόσμο. Ο προγραμματισμός είναι μια δραστηριότητα που επιφέρει την ανάπτυξη αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, εξοικειώνει με τις νέες τεχνολογίες και επιτρέπει όχι μόνο να τις γνωρίσει κανείς σε βάθος αλλά και να μπορεί να δημιουργήσει με αυτές, να υλοποιήσει τις ιδέες του και να συνεργαστεί με άλλους ανθρώπους είτε στα πλαίσια παιχνιδιού είτε για δουλειά.

Οι πρωτοβουλίες που αναφέραμε παραπάνω, όπως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα που θα διεξαχθεί σύντομα, σκοπεύουν να γνωρίσουν όλοι, ή όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές, τι είναι ο προγραμματισμός και να ασχοληθούν για μια τουλάχιστον ώρα με την δημιουργία προγραμμάτων ή με τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης. Φυσικά, συνήθως οι δραστηριότητες απευθύνονται σε αρχάριους και περιλαμβάνουν χρήση περιβαλλόντων που μοιάζουν με παιχνίδια.

Στις ιστοσελίδες που αναφέραμε μπορείτε να βρείτε υλικό, δραστηριότητες και ιδέες και να τις αξιοποιήσετε ώστε να διοργανώσετε μια εκδήλωση προγραμματισμού.

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου υλικό στα ελληνικά παρότι υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελληνικά μπορείτε να δείτε στα αμερικάνικα code.org και Hour of Code.

Τέλος, στο https://cseduweek.wordpress.com/ υπάρχει η ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Εβδομάδας Επιστήμης Υπολογιστών που υποστηρίζεται από τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής αλλά ακόμη δεν έχει ενημερώσει τον υπέρτιτλο και αναφέρεται στην περσινή χρονιά. Ωστόσο, στις Δραστηριότητες τάξης θα βρείτε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό.