Σήμερα (2 Νοεμβρίου 2015) η Google αφιερώνει την ημέρα στα 200 γενέθλια του Τζορτζ Μπουλ (George Boole) προσαρμόζοντας το λογότυπο της ώστε να παρουσιάζει τις τέσσερις βασικές λογικές πράξεις. Το κάνει συχνά αυτό με τα λεγόμενα doodles αλλά το σημερινό έχει ιδιαίτερα αξία για την επιστήμη της πληροφορικής αφού η άλγεβρα Μπουλ (Boolean algebra) που εισήγαγε το 1854 ο ομώνυμος μαθηματικός αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του πληροφορικού οικοδομήματος.

Ίσως έχετε ακούσει να λέγεται πως τα μαθηματικά είναι η γλώσσα όλων των επιστημών. Η άλγεβρα Μπουλ λοιπόν είναι η γλώσσα των μαθηματικών. Και φυσικά είναι και το συντακτικό της γλώσσας που μιλούν οι υπολογιστές.

Το λογότυπο της Google για τα 200ά γενέθλια του Τζορτζ Μπουλ υπάρχει πάντα στο αρχείο της. Μπορείτε να το δείτε και παρακάτω (είναι μια gif animated εικόνα).

Doodle για τα 200ά γενέθλια του Τζορτζ Μπουλ

Η δική μας συνεισφορά είναι ο παρακάτω πίνακας που μπορείτε να τυπώσετε και να αναρτήσετε στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου σας (ή όπου αλλού) για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των μαθητών σας.

Οι Βασικοί Τελεστές της Άλγεβρας Μπουλ
Αν βρέχει και πρέπει να πάω με τα πόδια θα πάρω ομπρέλα. Άλγεβρα Μπουλ - Και
Αν βρέχει ή αν έχει πυκνά σύννεφα θα πάρω ομπρέλα. Άλγεβρα Μπουλ - Ή

Θα πάρω ομπρέλα αν έρθει μαζί μου είτε η γυναίκα μου είτε η κόρη μου. (Επεξήγηση: Αν έρθουν και οι δύο θα πάρουμε ταξί και δεν χρειαζόμαστε ομπρέλα, ενώ μόνος μου δεν την φοβάμαι τη βροχή.)

Άλγεβρα Μπουλ - Είτε
Θα πάρω ομπρέλα αν δεν έχει λιακάδα.  Άλγεβρα Μπουλ - Όχι

Ο Τζορτζ Μπουλ ήταν τόσο παθιασμένος με την δουλειά του που μια μέρα για να δώσει μια διάλεξη περπάτησε δύο μίλια μέσα στη βροχή και στην συνέχεια έδωσε τη διάλεξη με τα βρεγμένα του ρούχα. Λίγο αργότερα πέθανε από υψηλό πυρετό. Δεν είχε πάρει μαζί του ομπρέλα.