Τι πιο συνηθισμένο; Ξεχάσατε τον κωδικό σας. Ε, απλώς πατάμε εκεί που λέει "Ξέχασα τον κωδικό μου" και θα μας σταλεί ένα mail με ένα σύνδεσμο όπου μπορούμε να θέσουμε καινούριο κωδικό. Αλλά για μισό λεπτό, δεν υπάρχει πουθενά επιλογή "Ξέχασα τον κωδικό μου"! Και πολύ σωστά αν πρόκειται για τον κωδικό σας ως Super User, δηλαδή με όνομα χρήστη administrator, στον δικτυακό τόπο Joomla που συντηρείτε (προσωπικό ή του σχολείου σας).

Ως γνωστόν οι administrators δεν πρέπει να ξεχνάνε τους κωδικούς τους. Όλοι οι χρήστες μπορούν να είναι όσο ξεχασιάρηδες θέλουν και υπάρχει πάντα ο διαχειριστής (administrator) για να τους ξελασπώσει. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης ξεχάσει τον κωδικό του, ο διαχειριστής μπορεί να συνδεθεί στο back-end και από την διαχείριση χρηστών να του αποδώσει καινούριο κωδικό. Αλλά ο ίδιος ο administrator δεν κάνει να ξεχάσει τον κωδικό του και δεν προβλέπεται τρόπος ανάκτησής του (αφού πολύ πιθανόν να μην έχετε ορίσει άλλους χρήστες ως διαχειριστές και κανένας χρήστης να μην μπορεί πλέον να συνδεθεί στο back-end). Έλα, όμως που εσείς δεν είστε επαγγελματίας και τον ξεχάσατε. Οπότε τι κάνετε; Ακολουθείτε τα βήματα:

Πριν τα βήματα απλώς να επισημάνουμε ότι η επαναφορά του κωδικού που παρουσιάζουμε δουλεύει για όλες τις εκδόσεις του Joomla (1.5.x, 2.5.x ή 3.x) με οποιονδήποτε τρόπο και αν έχουν εγκατασταθεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (χειροκίνητα ή με τις αυτοματοποιημένες μεθόδους). Οπότε:

 1. Πηγαίνετε στο www.sch.gr και συνδεθείτε πατώντας "Σύνδεση" πάνω δεξιά και χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Ε, αν τα έχετε ξεχάσει και αυτά επικοινωνήστε με το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. για να τα ανακτήσουμε.
 2. Επιλέξτε "MySch" (πάνω δεξιά) και στη συνέχεια τον "Πίνακα Ελέγχου" από αριστερά. Ξαναδώστε τον κωδικό σας και από την ενότητα "Δικτυακός τόπος" κάντε κλικ στο "Ρυθμίσεις βάσης δεδομένων MySQL". Στην καινούρια σελίδα που ανοίγει πατήστε "Διαχείριση Βάσης".
 3. Θα ανοίξει μια νέα καρτέλα όπου θα εμφανίζεται το περιβάλλον του phpMyAdmin μέσα από το οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε τις βάσεις δεδομένων του δικτυακού σας τόπου άρα και όλα τα δεδομένα του Joomla συμπεριλαμβανομένου και του κωδικού του διαχειριστή (administrator). Κάντε κλικ από τη λίστα με τις βάσεις δεδομένων αριστερά σε αυτή που είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα του Joomla (λογικά <όνομα χρήστη>_db1). Από το κεντρικό μέρος του παραθύρου βρείτε τον πίνακα με όνομα <πρόθεμα joomla>_users όπου το πρόθεμα είναι κάτι όπως jos ή j25 ανάλογα με το τι ορίσατε όταν κάνατε την εγκατάσταση (στην εικόνα παρακάτω το πρόθεμα είναι το pljm).

  Επαναφορά κωδικού administrator - Επιλογή πίνακα _users

  Θα ανοίξει μια λίστα όπου θα εμφανίζονται όλοι οι χρήστες που έχουν οριστεί για το site σας. Αν εμφανίζεται η δομή του πίνακα πατήστε στο "Περιήγηση" από την γραμμή εργαλείων στην κορυφή. Πατήστε στο εικονίδιο "Επεξεργασία" (το μολυβάκι) στην γραμμή του χρήστη Super User (αυτός που έχει username το admin).

  Επαναφορά κωδικού administrator - Επιλογή του χρήστη Super User
  Ας επισημάνουμε εδώ ότι οι κωδικοί που βλέπετε στην στήλη password δεν είναι οι κωδικοί που χρησιμοποιούν οι χρήστες αλλά το πως αυτοί οι κωδικοί κρυπτογραφούνται χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο MD5 hash και την προσθήκη λίγου κρυπτογραφικού αλατιού. Οπότε θα μπορούσα να τους αφήσω και να μην τους κοκκινίσω αλλά είμαι λίγο υπερβολικός με την ασφάλεια.

 4. Στην σελίδα επεξεργασίας του χρήστη Super User, στη θέση του κωδικού (password) εισάγετε το d2064d358136996bd22421584a7cb33e:trd7TvKHx6dMeoMmBVxYmg0vuXEA4199
 5. Ανοίξτε το back-end του δικτυακού σας τόπου στη διεύθυνση <διεύθυνση>/administrator και συνδεθείτε χρησιμοποιώντας ως όνομα χρήστη το admin και ως password το secret (ναι έτσι το ορίσαμε χρησιμοποιώντας το μακρυνάρι παραπάνω).
 6. Πολύ σημαντικό: Αλλάξτε αμέσως το password σας σε κάτι που θα θυμάστε ;-) Αν ο δικτυακός σας τόπος είχε πέσει θύμα επίθεσης και για αυτό είχατε χάσει τον κωδικό σας και "κλειδωθήκατε εκτός" ελέγξτε ότι όλοι οι χρήστες είναι οι νόμιμοι και όχι κάποιοι έξτρα. Σε περίπτωση hacking καλό είναι να αλλάξετε τους κωδικούς όλων των χρηστών.

Η διενέργεια ασκήσεων ενδυνάμωσης της μνήμης σας ή το sudoku μπορούν να σας βοηθήσουν περαιτέρω.