Εκτύπωση
Κατηγορία: Τεχνικά
Εμφανίσεις: 733

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) πρόσφατα εγκαινίασε δύο νέες υπηρεσίες που απευθύνονται στους χρήστες του. Πρόκειται για την νέα υπηρεσία Τηλεδιασκέψεων - Τηλεκπαιδεύσεων και για την υπηρεσία Διαμοιρασμού Αρχείων που αντικαθιστά την παλιά υπηρεσία "Προσωπικός Χώρος Αρχείων".

Η υπηρεσία Τηλεδιασκέψεων - Τηλεκπαιδεύσεων, που είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://meeting.sch.gr, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό αφού μέσω αυτής είναι δυνατόν να:

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει η υπηρεσία Τηλεδιασκέψεων - Τηλεκπαιδεύσεων είναι τα εξής:

  1. Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.
  2. Οπτικοακουστική επικοινωνία: Επικοινωνία με φωνή εφόσον διαθέτετε απλές συσκευές ήχου (ηχεία ή ακουστικά και μικρόφωνο) και εικόνα (video) εφόσον διαθέτετε κάμερα.
  3. Προβολή παρουσιάσεων (slides) κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και άλλου υλικού: Ο εισηγητής (δημιουργός) μπορεί να προβάλει παρουσιάσεις (slides) ή άλλο υλικό εφόσον το ανεβάσει στο χώρο της τηλεδιάσκεψης. Τα μέλη ομοίως μπορούν να ανεβάσουν υλικό με την άδεια του εισηγητή.
  4. Διαμοιρασμός επιφάνειας εργασίας για παρουσίαση εφαρμογών: Ο εισηγητής έχει τη δυνατότητα να διαμοιράσει την επιφάνεια εργασίας του ώστε να πραγματοποιήσει επίδειξη κάποιας εφαρμογής που έχει εγκατεστημένη στον υπολογιστή του, π.χ. κάποιο εκπαιδευτικό λογισμικό. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να δοθεί από τον εισηγητή και σε άλλο μέλος της τηλεδιάσκεψης.
  5. Επικοινωνία με άμεσο μήνυμα (chat).
  6. Ασπροπίνακας (white board) για ελεύθερη γραφή ή σχεδιασμό σ’ αυτόν.

Για να δημιουργήσετε μια τηλεδιάσκεψη πρέπει αφού συνδεθείτε στην υπηρεσία, επιλέγοντας "Σύνδεση", με τα στοιχεία που έχετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, να επιλέξετε το "Δημιουργήστε" όπου και θα εμφανιστεί μια φόρμα για τη Δημιουργία Τηλεδιάσκεψης όπως αυτή που φαίνεται παρακάτω.

Δημιουργία Τηλεδιάσκεψης

Όσον αφορά τη δημιουργία και την οργάνωση των τηλεδιασκέψεων πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:

  1. Η δημιουργία τηλεδιασκέψεων γίνεται μόνο από πιστοποιημένα μέλη (χρήστες) του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (εκπαιδευτικούς, σχολεία και διοικητικές μονάδες). Οι μαθητές δεν μπορούν να δημιουργήσουν τηλεδιάσκεψη – τηλεκπαίδευση, μπορούν όμως να συμμετέχουν.
  2. Μπορείτε να προσκαλέσετε άτομα για συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη από τον κατάλογο του ΠΣΔ. Μπορείτε να αναζητήσετε εύκολα συναδέλφους σας, σχολεία ή μαθητές μέσα από τον κατάλογο μελών του ΠΣΔ και να τους στείλετε πρόσκληση συμμετοχής. Ο δημιουργός της τηλεδιάσκεψης έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τους προσκεκλημένους και τα μέλη της. Μπορεί επίσης σε οποιαδήποτε στιγμή να προσκαλέσει επιπλέον πιθανούς ενδιαφερόμενους για συμμετοχή, με αποστολή ειδοποιήσεων.
  3. Ο δημιουργός (εισηγητής της τηλεδιάσκεψης) μπορεί να σχεδιάσει το πρόγραμμα των τηλεδιασκέψεων που θα πραγματοποιήσει και να στείλει προσκλήσεις ή ανακοινώσεις για αυτές (χρονοπρογραμματισμός τηλεδιασκέψεων).
  4. Παρέχεται για κάθε τηλεδιάσκεψη η επιλογή να είναι πλήρως ελεύθερη, ελεγχόμενη ή με συμμετοχή χρηστών μόνο με προσκλήσεις. Ο δημιουργός της τηλεδιάσκεψης μπορεί να ορίσει στην επιλογή "Συμμετοχή" έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

Μην διστάσετε να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε με την πολύ χρήσιμη αυτή υπηρεσία στο http://meeting.sch.gr/.

Χρήσιμη υπηρεσία μπορεί να αποδειχτεί και η δεύτερη που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου. Πρόκειται για την Υπηρεσία Διαμοιρασμού Αρχείων του ΠΣΔ, που αναπτύχθηκε όπως και η προηγούμενη στα πλαίσια του έργου ΣΤΗΡΙΖΩ, και είναι διαθέσιμη στο http://myfiles.sch.gr/.

Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία πρέπει να συνδεθείτε ως χρήστης του ΠΣΔ οπότε και θα σας παρουσιαστεί το περιβάλλον χρήσης της υπηρεσίας που θα μοιάζει με αυτό που φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα.

Διαχείριση και Διαμοιρασμός Αρχείων

Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι web-based, δηλαδή η διαχείριση και ο διαμοιρασμός αρχείων γίνεται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τον φυλλομετρητή - browser σας, και στηρίζεται σε σύγχρονα προγραμματιστικά εργαλεία και τεχνολογίες. Συνολικά προσφέρεται αποθηκευτικός χώρος έως και 1GB για την αποθήκευση και διαμοιρασμό των αρχείων σας προς άλλους χρήστες του ΠΣΔ. Η υπηρεσία είναι παρόμοια με γνωστές ελεύθερες υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων όπως το Google Drive ή το Dropbox αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχεται στον ελεγχόμενο χώρο του ΠΣΔ και αποκλειστικά σε πιστοποιημένους χρήστες του.

Για την εξοικείωσή σας με τη νέα αυτή υπηρεσία μπορείτε να δείτε τον βασικό οδηγό χρήσης της που είναι διαθέσιμος από το ΠΣΔ.