Εκτύπωση
Κατηγορία: Τεχνικά
Εμφανίσεις: 1833

"Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" λέει μια παροιμία. Και πράγματι ένας τέτοιος δάσκαλος θα αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή. Φανταστείτε τον εαυτό σας για παράδειγμα που μιλάει συνεχώς στους μαθητές για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τους κινδύνους που παραμονεύουν σε αυτό, που τους πιπιλάτε τα αυτιά με λέξεις και φράσεις όπως κυβερνοεκφοβισμός (cyber bullying), κλοπή ταυτότητας, ιδιωτικότητα, προστασία προσωπικών δεδομένων και τους ζαλίζετε με συμβουλές-ατάκες του στυλ "Σκέψου πριν δημοσιεύσεις", "Διάβαζε τα 'ψιλά' γράμματα", "Τα εν οίκω μη εν δήμω", "Θα ήθελες να συμβεί το ίδιο σε εσένα;" κ.ο.κ. να ανεβάζετε φωτογραφίες ή βίντεο με τους μαθητές στο Διαδίκτυο και να εκθέτετε έτσι τα προσωπικά τους δεδομένα σε κοινή θέα και τους ίδιους τους μαθητές σας σε κινδύνους.

Από την άλλη υπάρχει η πίεση να ενημερώσουμε την ιστοσελίδα του σχολείου, να προβάλουμε τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που υλοποιούμε στο σχολείο, να κάνουμε στροφή του σχολείου προς την κοινωνία, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του σχολείου και πολλές φορές και η υποχρέωση για ανάρτηση εργασιών και πληροφοριών όπως για παράδειγμα στις Ερευνητικές Εργασίες, σε κάποιους διαγωνισμούς ή σε κάποια προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς μπορούμε λοιπόν να τα συνδυάσουμε και τα δύο; Και να αναρτούμε πληροφορίες και φωτογραφίες ή βίντεο για το σχολείο και τις δράσεις του αλλά και να μην εκθέτουμε τους μαθητές μας σε κινδύνους; Η χρυσή τομή δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθεί.

Νομικό Πλαίσιο και Υποχρεώσεις

Κατ' αρχάς πρέπει να πούμε ότι υπάρχει νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο που μας καθοδηγεί στο τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε. Οι φωτογραφίες ή τα βίντεο με μαθητές αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα αφού αναφέρονται σε αυτούς. Επομένως, η χρήση τους ρυθμίζεται από το νομικό πλαίσιο για την Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και συγκεκριμένα από τους νόμους 2472/1997 και 3471/2006. Αυτό σημαίνει ότι για να αναρτήσετε φωτογραφίες ή βίντεο με μαθητές πρέπει απαραιτήτως να έχετε εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των ιδίων αλλά και τη συναίνεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους για τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχετε υπογεγραμμένο από τον γονέα ή τον κηδεμόνα κάθε παιδιού ένα έντυπο συναίνεσης. Για να σας διευκολύνουμε μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτό το Έντυπο Γονικής Συναίνεσης για Ανάρτηση Φωτογραφίας ή Βίντεο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μαθητές μαζί με τους γονείς ή κηδεμόνες τους έχουν τα δικαιώματα της ενημέρωσης (άρθρο 11 του 2472/1997) σχετικά με τα δεδομένα τους, της πρόσβασης σε αυτά (άρθρο 12 του 2472/1997) αλλά και τις αντίρρησης για τη χρήση τους (άρθρο 13 του 2472/1997) που μπορεί να ασκηθεί οποιαδήποτε στιγμή (μπορούν δηλαδή να ζητήσουν οποιαδήποτε στιγμή να σταματήσει η ανάρτηση των φωτογραφιών ή βίντεο).

Ότι αναβαίνει... δεν κατεβαίνει!

Οι πληροφορικοί γνωρίζουμε καλά ότι μόλις δημοσιευτεί ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο ή ένα βίντεο στο Διαδίκτυο μπορούν ουσιαστικά όλοι, ελεύθερα, να το αντιγράφουν, να το τροποποιούν και να το αναδημοσιεύουν ανεξάρτητα από το μέσο που δημοσιεύθηκε (π.χ. facebook, youtube, blog ή άλλη ιστοσελίδα). Το μόνο που αλλάζει είναι η ευκολία πρόσβασης στο υλικό που αναρτήθηκε αλλά κάποιος με λίγες διαδικτυακές γνώσεις πάντα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε αναρτημένες φωτογραφίες ή βίντεο. Είναι ουσιαστικά αδύνατη η αποτροπή της διανομής, της τροποποίησης και της χρήσης σε διαφορετικό περιβάλλον του αναρτημένου υλικού. Οπότε η δημοσίευση φωτογραφιών ή βίντεο με μαθητές ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άλλες προσωπικές πληροφορίες των μαθητών (όπως το όνομα, η διεύθυνση της οικίας τους, το τηλέφωνο τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις επιδόσεις τους στο σχολείο, τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν κ.ο.κ.) αποτελεί αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων που μπορεί να θέσει τους μαθητές σε πολλαπλούς κινδύνους (κλοπή ταυτότητας, παραβίαση ιδιωτικότητας, κυβερνοεκφοβισμός και σεξουαλικές παρενοχλήσεις για να αναφέρουμε απλώς μερικούς).

Συμβουλές

Στην πράξη, καλό είναι όσον αφορά την ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο μαθητών σε ιστοσελίδες να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

Περισσότερες Πληροφορίες

Περισσότερα για τα προσωπικά δεδομένα και την προστασία τους μπορείτε να βρείτε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μπορείτε (εσείς και οι μαθητές σας) να επισκεφθείτε την ενότητα για τους Μικρούς Πολίτες και να βρείτε μαζί ενδιαφέρουσες πληροφορίες, να συζητήσετε και να εργαστείτε γενικά πάνω στο υλικό που υπάρχει εκεί. Το υλικό με τίτλο "Προσωπικά Δεδομένα και Διαδίκτυο - Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά" μπορείτε να το κατεβάσετε και ολόκληρο σε μορφή pdf. Υπάρχει επίσης και η παλιά σελίδα με συνοπτικές οδηγίες για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών σας και την προστασία τους.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα οι δικτυακοί τόποι SaferInternet.gr και o Ενημερωτικός Κόμβος Ασφάλεια στο Διαδίκτυο του ΠΣΔ.