Πόσο δύσκολο είναι να κατασκευάσετε ένα ολόκληρο web site που να είναι δυναμικό, να μπορείτε να προσθέτετε περιεχόμενο εύκολα, να είναι τροποποιήσιμο, να μπορείτε να αλλάξετε θέματα όποτε θέλετε και να είναι επεκτάσιμο με καινούριες δυνατότητες; Α, και χωρίς να γράψετε ούτε μια γραμμή κώδικα! Και να έχει και υποστήριξη από μια μεγάλη κοινότητα χρηστών και forum για να λαμβάνετε βοήθεια! Χρειάζεστε μόλις 10 λεπτά!

Και μπορείτε να το καταφέρετε χάρη στο Joomla και τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Το Joomla είναι ένα Content Management System, δηλαδή μια πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου για τη δημιουργία και τη διαχείριση web site. Είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο λογισμικό για web site, είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα. Το Joomla χρησιμοποιείται από χιλιάδες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων γνωστά ονόματα όπως οι e-bay, General Electric, Pizza Hut, IKEA, κ.ά. Υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα extensions (δωρεάν ή μη) που μπορούν να προσθέσουν επιπλέον λειτουργίες στο site σας. Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός CMS είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε τεχνικές γνώσεις. Εφόσον, το CMS διαχειρίζεται το περιεχόμενο του web site σας, δεν χρειάζεται να το κάνετε εσείς, αλλά αντίθετα ασχολείστε μόνο με τη δημιουργία του περιεχομένου. Το ΠΣΔ έχει δημιουργήσει ένα script αυτόματης εγκατάστασης του Joomla, οπότε γλιτώσατε και από αυτό! Μάλιστα, η εγκατάσταση Joomla που θα δημιουργήσετε δεν θα επηρεάσει κανένα από τα υπάρχοντα αρχεία του site σας. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε τη νέα εγκατάσταση Joomla ως προεπιλεγμένη για τον ιστότοπό σας ή να διατηρήσετε τις ιστοσελίδες που έχετε φτιάξει από παλιά ως προεπιλεγμένες. (5 λεπτά για να διαβάσετε αυτό)

Ξεκινάμε λοιπόν...

 1. Οθόνη εγκατάστασης Joomla (ΠΣΔ)Επισκεφθείτε το site του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (www.sch.gr)
 2. Συνδεθείτε και επιλέξτε MySch και στη συνέχεια Πίνακας Ελέγχου (βρίσκεται αριστερά)
 3. Δώστε ξανά το password σας και στη συνέχεια επιλέξτε το "Δημιουργία / Διαχείριση ιστοσελίδων"
 4. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Δημιουργία ιστοσελίδας joomla"
 5. Θα εμφανιστεί η διπλανή εικόνα (κλικ πάνω της για μεγέθυνση) όπου πρέπει να συμπληρώσετε τα απαραίτητα στοιχεία. Η σημαντικότερη επιλογή είναι η έκδοση του Joomla που θέλετε (Επιλογή πακέτου). Αν φτιάχνετε ιστοσελίδα για το σχολείο σας και θέλετε ότι πιο εύκολο και γρήγορο μπορείτε να διαλέξετε το "Joomla 1.5 Προδιαμορφωμένη εγκατάσταση για σχολεία" αλλιώς καλύτερα επιλέξτε το "Joomla 2.5 Μη προδιαμορφωμένη εγκατάσταση". Διαλέξτε και ένα password που να περιέχει ένα κεφαλαίο γράμμα, έναν αριθμό και τουλάχιστον 8 χαρακτήρες.
 6. Πατήστε "Εγκατάσταση"

4 λεπτά ως εδώ και 1 λεπτό αναμονή......... Έτοιμοι!!!

Αφού κλείσετε το παράθυρο η επιλογή "Προεπιλογή ως κύριος δικτυακός τόπος" είναι επιλεγμένη για την εγκατάσταση Joomla. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες σας οδηγούνται απευθείας στο νέο δικτυακό τόπο Joomla. Αν είχατε από πριν κάποιες ιστοσελίδες, μπορείτε να την αποεπιλέξετε έως ότου ρυθμίσετε τον καινούριο σας δικτυακό τόπο.

Ο καινούριος δικτυακός τόπος σας βρίσκεται στη διεύθυνση users.sch.gr/όνομα_χρήστη/autosch/joomla15 και η διαχείρισή του γίνεται από τη διεύθυνση users.sch.gr/όνομα_χρήστη/autosch/joomla15/administratorονομασία_σχολικής_μονάδας/autosch/joomla15 και ονομασία_σχολικής_μονάδας/autosch/joomla15/administrator αντίστοιχα αν χρησιμοποιήσατε το λογαριασμό της σχολικής σας μονάδας)

Στις εικόνες που ακολουθούν βλέπετε (από αριστερά προς τα δεξιά) πως θα είναι ο δικτυακός σας τόπος με την επιλογή "Joomla 1.5 Προδιαμορφωμένη εγκατάσταση για σχολεία", με την επιλογή "Joomla 2.5 Μη προδιαμορφωμένη εγκατάσταση" και τέλος η κεντρική σελίδα της διαχείρισης του δικτυακού τόπου (κλικ στις εικόνες για να μεγαλώσουν)

Joomla 1.5 Προδιαμορφωμένη εγκατάσταση για σχολεία Joomla 2.5 Μη προδιαμορφωμένη εγκατάσταση  Joomla - Διαχείριση
 • Στη διεύθυνση http://www.sch.gr/2010-04-07-10-32-33/2010-06-22-11-47-25/-iware μπορείτε να δείτε μερικά συχνά ερωτήματα σχετικά με τις αυτόματες εγκαταστάσεις και τη διαχείριση του δικτυακού σας τόπου.
 • Η τρέχουσα έκδοση του Joomla είναι η 2.5.9 και μπορείτε να τη βρείτε στο επίσημο site του Joomla.
 • Στη διεύθυνση http://demo.joomla.org/ μπορείτε να πειραματιστείτε ελεύθερα με το περιβάλλον του Joomla - είτε τη διαχείριση στο παρασκήνιο (back-end), είτε το προσκήνιο (fornt-end).
 • Η ελληνική κοινότητα στήριξης του Joomla βρίσκεται στο http://www.joomla.gr/
 • Επεκτάσεις για το Joomla (extensions) μπορείτε να βρείτε στο http://extensions.joomla.org/

Καλές αναρτήσεις!

ΥΓ. Και το παρόν site είναι με Joomla!