Στην ανακοίνωση με θέμα «Ημερομηνίες Υποβολής Αιτήσεων για τη Συμμετοχή σε Εξετάσεις Πιστοποίησης Ικανοτήτων ΤΠΕ για μαθητές επιπέδου Γυμνασίου και επιπέδου Λυκείου –παροχή πληροφοριών» μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την διεξαγωγή της 2ης περιόδου εξετάσεων πιστοποίησης μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΤΠΕ συμπεριλαμβανομένου των ημερομηνιών υποβολής αιτήσεων.

Στην εγκύκλιο με θέμα «Ενημέρωση για τη διεξαγωγή των πρώτων εξετάσεων πιστοποίησης μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΤΠΕ σε ελεγχόμενη κλίμακα» (73817/Δ2/11-05-2015) μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την πράξη με τίτλο «Πιστοποίηση των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΤΠΕ». Οι πρώτες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου) και θα διεξαχθούν σε ελεγχόμενη γεωγραφικά κλίμακα αντιπροσωπευτικών περιοχών (φυσικά ο νομός Σάμου δεν περιλαμβάνεται σε αυτές), με 1.000 περίπου μαθητές.

Ο σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Τιμολέων Θεοφανέλλης απέστειλε στα σχολεία οδηγίες για τι εξετάσεις στα μαθήματα πληροφορικής. Τις οδηγίες του συμβουλού καθώς και τις εγκυκλίους που αναφέρονται μπορείτε να δείτε στους συνδέσμους που ακολουθούν.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί σε Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδο, Τρίκαλα και Χανιά το διάστημα από Πέμπτη 2 έως και Σάββατο 4 Απριλίου 2015. Η κοινή μέρα όλων των πόλεων θα είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου οπότε και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν όλες οι πόλεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) διοργανώνει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ).

Το Γραφείο Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικά (ΕΛ/ΛΑΚ) στην Εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις διαδικασίες πιστοποίησης στις ΤΠΕ για τα Α΄ και Β΄ επίπεδα και αναμένουν την έκδοση της βεβαίωσής τους καλούνται να ενημερώσουν-επικαιροποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία μέχρι και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στο πληροφοριακό σύστημα http://b-epipedo2.cti.gr/mis προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση των βεβαιώσεων και να αποσταλούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπου υπηρετεί κάθε εκπαιδευτικός.

Το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας την σημασία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε τομείς όπως η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές, εξέδωσε εγκύκλιο καλώντας τους εκπαιδευτικούς (όλους και όχι μόνο της Πληροφορικής) να αξιοποιήσουν τον ψηφιακό εξοπλισμό (κινητά εργαστήρια, διαδραστικοί πίνακες και συναφές υλικό) και τις διδακτικές παρεμβάσεις του Ψηφιακού Σχολείου.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου, κ. Τιμολέων Θεοφανέλλης, διοργανώνει ενημέρωση για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στις Α΄ και Β΄ τάξεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα μαθήματα Εφαρμογές Πληροφορικής και Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ. Το θέμα της ενημέρωσης θα είναι τα νέα βιβλία για τα μαθήματα αυτά.

Το ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο τεχνολογίας με την επωνυμία UTech Lab. Το νέο εργαστήριο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη και συνεργασία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Το εργαστήριο σκοπεύει όπως και το Ίδρυμα Ευγενίδου να βοηθήσει στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων και είναι σχεδιασμένο για παιδιά και νέους ηλικίας 13-25 ετών και φυσικά για σχολικές ομάδες μαθητών.

Την προηγούμενη χρονιά (2013) ο αμερικάνικος οργανισμός code.org ανέλαβε πρωτοβουλία και δημιούργησε μια σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την προώθηση του προγραμματισμού στην εκπαίδευση έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν κάποια επαφή με την Πληροφορική και την αλγοριθμική σκέψη. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα και το εγχείρημα είχε ως στόχο κάθε μαθητής να διδαχτεί προγραμματισμό για μια τουλάχιστον διδακτική ώρα οπότε και ο τίτλος "Ώρα Κώδικα". Στην Ευρώπη είμαστε πιο γαλαντόμοι οπότε είπαμε να το ονομάσουμε "Εβδομάδα Κώδικα" και θα διεξαχθεί από 11 έως 17 Οκτωβρίου 2014.

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Αττικής ανταποκρινόμενοι στην ανοικτή πρόσκληση της Ε.Ε. για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2014 (11-17 Οκτωβρίου 2014), διοργανώνουν Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα "Εβδομάδα Πληροφορικής: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2014". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 στο Αμφιθέατρο "ΑΘΗΝΑ 9.84" (Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, Γκάζι ~ Στάση Μετρό Κεραμεικός). 

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής με θέμα "Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Καινοτόμες Παιδαγωγικές Πρακτικές" θα διεξαχθεί από 24 έως 26 Απριλίου 2015 στην Καστοριά. Το συνέδριο διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Παιδαγωγική Σχολή και Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών), το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας) και την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Παράρτημα. Δυτικής Μακεδονίας).

Το 6ο Συνέδριο "Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση" - Conference on Informatics in Education (CIE2014) θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα το διάστημα από 10 έως 12 Οκτωβρίου 2014.

Όχι, ε; Και πώς έχουν βρεθεί όλα τα πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης για να φτιάξεις φραπέ στο δάσος; Απαντήσεις ίσως δοθούν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση τω Απορριμάτων σε Νησιωτικά Συμπλέγματα.

Δύο πανελλήνια συνέδρια με θέματα σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση πρόκειται να διεξαχθούν μέσα στον μήνα Νοέμβριο σε Αθήνα και Πάτρα αντίστοιχα.

Από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εκδόθηκε η εγκύκλιος Φ.50/226/143572/Γ1 με ημερομηνία 10-09-2014 και θέμα "Λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2014-2015" που συμπυκνώνει όλα όσα ισχύουν για τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία περιλαμβάνοντας και λίστα με όλους τους νόμους και τις εγκυκλίους που βρίσκονται σε ισχύ. Για την Πληροφορική συνεχίζει να ισχύει ότι διδάσκεται δύο ώρες εβδομαδιαίως σε όλες τις τάξεις των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με θέμα "Διάστημα και ρομπότ" το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου, με την αρωγή του ομώνυμου Δήμου και των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται από τον WROhellas (Οργανισμός για την Εκπαιδευτική Ρομποτική & Επιστήμη) στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας Ολυμπιάδας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό WorldRobotOlympiad (WRO).

Η Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε την εγκύκλιο με θέμα "Ενέργειες Προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2014-2015" (Φ.12/390/92065/Γ1/13-06-2014).

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου ΤΠΕ (παραδοσιακού ή μεικτού μοντέλου επιμόρφωσης) τα οποία υλοποιήθηκαν στα ΚΣΕ κατά τις προηγούμενες περιόδους επιμόρφωσης παραδοσιακού μοντέλου (τέσσερις περίοδοι επιμόρφωσης) και μεικτού μοντέλου επιμόρφωσης (πιλοτική φάση πρώτης περιόδου εφαρμογής) από τον Φεβρουάριο 2010 μέχρι τον Μάρτιο 2014, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και κατά τις δύο περιόδους επιμόρφωσης του προηγούμενου σχετικού έργου του Γ΄ ΚΠΣ, που υλοποιήθηκαν από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο 2008, να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα πιστοποίησης που θα διεξαχθούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα:

Δημοσιεύθηκε και σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης εγκύκλιος που αφορά Τροποποιήσεις αναθέσεων μαθημάτων (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Ειδική Θεματική Δραστηριότητα) για τα ΕΠΑΛ και Εσπερινά ΕΠΑΛ (ΦΕΚ 1248 τ. Β΄ - 16 Μαΐου 2014, 67791/Γ2/5-5-2014).

Διαβάστε παρακάτω την διευκρινιστική εγκύκλιο με θέμα "Εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου και της Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας" και αφορά τους μαθητές της Γ΄ Γενικού Λυκείου και Δ΄ Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται ενδοσχολικά σε μαθήματα που ορίζονται ως πανελλαδικά εξεταζόμενα.

Γίνεται γνωστό πως δημοσιεύθηκε στις 15/05/2014 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για τον εμπλουτισμό και την επικαιροποίηση του Μητρώου Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) στο πλαίσιο της Πράξης "Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση" του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου με προθεσμία υποβολής αιτήσεων την 23η Ιουνίου 2014.

Εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα σε ΦΕΚ με το οποίο τροποποιείται και συμπληρώνεται το Π.Δ. 60/2006 που ρυθμίζει θέματα "Αξιολόγησης των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου". Στο προεδρικό διάταγμα με τίτλο Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ/τος 60/2006 "Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου" (Π.Δ. 68, ΦΕΚ 110 τ. Α΄ - 7 Μαΐου 2014) όσον αφορά τα μαθήματα Εφαρμογές Πληροφορικής στην Α΄ τάξη Ημερήσιου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου και τα μαθήματα Πολυμέσα – Δίκτυα, Εφαρμογές Λογισμικού και Εφαρμογές Υπολογιστών ρυθμίζονται τα εξής:

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 903 τ. Β' με ημερομηνία 10 Απριλίου 2014 το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' τάξης του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σας προσκαλεί στο εκπαιδευτικό σεμινάριο, που διοργανώνει την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 στην πόλη του Καρλοβάσου, με ώρα έναρξης 09.00 πμ.

Εκδόθηκε ΦΕΚ με το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος "Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ" Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου (ΦΕΚ 934 τ.Β΄ - 14 Απριλίου 2014) που θα ισχύει από το σχολικό έτος 2014-2015 και εφεξής.

Εκδόθηκε στο ΦΕΚ 785 τ. Β΄ με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2014 το Προγράμματα Σπουδών των μαθημάτων των Ομάδων Προσανατολισμού της Α΄ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου. Για το μάθημα των Εφαρμογών Πληροφορικής γίνεται παραπομπή στο Πρόγραμμα Σπουδών των μαθημάτων των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων του Ενιαίου Λυκείου (ΦΕΚ 131 τ.Β΄ - 7 Φεβρουαρίου 2002).

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ. 39 με θέμα "Αξιολόγηση των μαθητών του Γυμνασίου, συμπλήρωση διατάξεων περί απουσιών των μαθητών Γυμνασίων, λήξη μαθημάτων στο Γυμνάσιο και λοιπές διατάξεις" στο ΦΕΚ 75 τ. Α΄ και με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2014.

Εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας νέα εγκύκλιος σχετικά με το σύστημα VBI για τη λήψη των θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων. Τη σχετική εγκύκλιο και τα παραρτήματά της μπορείτε να τα δείτε στους συνδέσμους που ακολουθούν.

Από Τρίτη 18/02/2014 καλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα της 1ης περιόδου εφαρμογής μοντέλου μεικτής επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου ΤΠΕ (Β΄ Φάση/Μάρτιος – Νοέμβριος 2014) να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης "Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση", ΕΣΠΑ (2007-2013), η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr/mis, με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο Α’ Επίπεδο.

Σας ενημερώνουμε σχετικά με τη διεξαγωγή του 18ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού μέσω Internet "ΛΥΣΙΑΣ", που διοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, και θα πραγματοποιηθεί από 21 Φεβρουαρίου έως 21 Μαρτίου 2014 (αρχική φάση του διαγωνισμού) και στις 05 Απριλίου 2014 τελική φάση του διαγωνισμού). Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δ΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού (Απόδημος Ελληνισμός).

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης Α8: "Πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού ενδοσχολικής τεχνικής υποστήριξης" της πράξης ΣΤΗΡΙΖΩ προβλέπεται η πραγματοποίηση σεμιναρίων εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΕ19, ΠΕ20 & ΤΕ01.13) σε αντικείμενα που αφορούν την υποστήριξη των υποδομών Τεχνολογίας Πληροφορικής & Επικοινωνιών των Σχολικών Μονάδων.

Facebook, twitter, google+, instagram, linkedin, skype, youtube, myspace, hi5... και τόσα άλλα. Με τόσο πολλά κοινωνικά δίκτυα ή παρεμφερείς υπηρεσίες και με όλα αυτά να συλλέγουν διάφορες πληροφορίες και δεδομένα μας οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ιδιωτικότητά μας συνεχώς αυξάνονται. Και αν αυτό ισχύει μια φορά για τους ενήλικες χρήστες του διαδικτύου, οι κίνδυνοι για τους ανήλικους, και λόγω της ηλικίας, λιγότερο επιφυλακτικούς και πιο ενθουσιώδεις μαθητές σας είναι πολλαπλάσιοι.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανταποκρινόμενο στην ανάγκη περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, αναζητά λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιακών τελών που επωμίζονται οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ταυτόχρονο στόχο την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η έναρξη μιας νέας χρονιάς δημιουργεί είτε συναισθήματα αναπόλησης των περασμένων ετών είτε μια τάση αναζήτησης και πρόβλεψης των μελλούμενων. Έχουμε και τα δύο...

...

Δείτε την εγκύκλιο 184073/Γ2/2-12-2013 με θέμα "Συντήρηση συστημάτων VBI".

Οι διεργασίες για τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο διαγωνισμός, πέρα από αυτόνομη διαγωνιστική διαδικασία, αποσκοπεί και στην επιλογή των ομάδων που θα συμμετέχουν στην αντίστοιχη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που για το 2014 θα διεξαχθεί στη Ρωσία.

Συνεπής στα ραντεβού του, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κάθε έτος υπό την αιγίδα της UNESCO οπότε σκοπός του Διαγωνισμού είναι και η επιλογή 8 – 16 μαθητών από τους οποίους θα γίνει η συγκρότηση των Ελληνικών Εθνικών ομάδων Πληροφορικής (εθνική Ολυμπιακή ομάδα και εθνική ομάδα Βαλκανικών Αγώνων). Η διεξαγωγή του γίνεται με τη συνεργασία τμημάτων Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ελληνικών Πανεπιστημίων και τμημάτων Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ΤΕΙ.

Από το Υπουργείο Παιδείας εκδόθηκαν Διευκρινίσεις για τον χαρακτηρισμό των μαθημάτων της Α΄ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (171978/Γ2/12-11-2013). Τα μαθήματα θεωρούνται όλα θεωρητικά αλλά μπορούν να διεξάγονται και στο εργαστήριο αλλά από έναν εκπαιδευτικό.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας (https://myschool.sch.gr) θα τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία από την Πέμπτη 14/11/2013 για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά) και τα Γυμνάσια. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων (έως και την Τρίτη 10/12/2013), είναι απαραίτητη και υποχρεωτική η παράλληλη ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος καταγραφής Survey.

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.) και την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Παράρτημα. Βόλου) διοργανώνουν το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής με θέμα "Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Διδασκαλία και Διδακτική".

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους.

Το Φεστιβάλ είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Π.Δ. 152/2013 (ΦΕΚ 240 τ.Α΄ - 5 Νοεμβρίου 2013).

Στην ιστοσελίδα της Πρακτικής Εκπαίδευσης για Εκπαιδευτικούς Πληροφορικής έχουν ξεκινήσει, πλέον και για την περιοχή μας, οι τηλεκπαιδεύσεις για τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20.

Ο σχολικός σύμβουλος πληροφορικής Βορείου Αιγαίου κ. Τιμολέων Θεοφανέλλης διοργανώνει σεμινάριο με θέμα "Σχολική Κοινωνική Ζωή". Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα "Βιωματικές Δράσεις" στην Α΄ Τάξη των Γυμνασίων των Νήσων Χίου και Ικαρίας.

To 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα διεξαχθεί στη Σύρο κατά το διάστημα από 21 έως 23 Ιουνίου 2013 (στις 24 είναι του Αγίου Πνεύματος). Το συνέδριο απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην διδακτική πράξη.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» σε συνεργασία με τους Φορείς λειτουργίας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, στα πλαίσια της πράξης "ΣΤΗΡΙΖΩ", υλοποιεί μια σειρά τηλεκπαιδεύσεων οι οποίες απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς πληροφορικής (ΠΕ19, ΠΕ20) της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει συνολική διάρκεια 10 ωρών και αφορά: α) σε οργανωτικά θέματα β) στην υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων του ΥΠΑΙΘΠΑ γ) στις τεχνολογικές υποδομές (εργαστήρια, διαδραστικοί πίνακες, κλπ.) των σχολικών μονάδων και δ) στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Γίνεται γνωστό ότι κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθούν προγράμματα πιστοποίησης 'Α επιπέδου στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ). Στα προγράμματα αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, των κλάδων της επιμόρφωσης Β' επιπέδου, εκτός των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ19/20 για τους οποίους η πιστοποίηση Α' επιπέδου δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση αυτή.

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός "Doodle 4 Google" που διοργάνωσε η εταιρεία Google υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορούσε το σχεδιασμό του doodle, του λογότυπου δηλαδή της Google, από μαθητές, με θέμα "Η Ελλάδα μου".

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς ότι έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στην 4η επιμορφωτική περίοδο (Απρίλιος - Νοέμβριος 2013) της επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι και την 31η Μαρτίου 2013, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση υποβολής αιτήσεων με σκοπό τη συμπλήρωση προγραμμάτων που δεν έλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων για να υλοποιηθούν και την εν γένει συμπλήρωση κενών θέσεων μέχρι τις 4 Απριλίου 2013.

Στον ιστότοπο της Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ΄Β Επιπέδου για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη έχει ανακοινωθεί πρόσκληση για την εκδήλωση προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή με το μοντέλο της μικτής μάθησης.

Η Google διοργανώνει το διαγωνισμό "Doodle4Google" που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ και αφορά στο σχεδιασμό του doodle, του λογότυπου δηλαδή της Google, από μαθητές, με θέμα "Η Ελλάδα μου".

O Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Β. Αιγαίου, κ. Θεοφανέλλης Τιμολέων, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο εξ΄ αποστάσεως µε θέμα: «Ιστότοποι µε εκπαιδευτική χρήση για ανάπτυξη συνεργατικών δραστηριοτήτων».

Στα πλαίσια της πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» (Επιμόρφωση Β’ Επιπέδου) δημοσιεύθηκε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατά την 4η επιμορφωτική περίοδο της πράξης του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013).

Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) θα διεξαχθεί στο Αγρίνιο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο και στα Χανιά την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2013.

Με μεγάλη λαμπρότητα διοργανώνεται φέτος η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013, στο πλαίσιο του πρώτου επετειακού εορτασμού των 10 χρόνων από την καθιέρωσή της.

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) και το Παράρτημα Π.Ε.ΚΑ.Π. Θεσσαλονίκης διοργανώνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Πληροφορικής), το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής με θέμα «Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση - Προκλήσεις και Προοπτικές»

Ενόψει της έναρξης της νέας – τέταρτης – περιόδου επιμόρφωσης Β' επιπέδου, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-20 (Πληροφορικής) να φροντίσουν έγκαιρα για την πρόσβασή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα του έργου (http://b-epipedo2.cti.gr/mis), ώστε να μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, σε επόμενο στάδιο (βλέπε προηγούμενη σχετική ανακοίνωση), την αίτηση συμμετοχής τους στα προγράμματα επιμόρφωσης που θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο 2012. Οδηγίες σχετικά με την απόκτηση κωδικών εισόδου περιλαμβάνονται στον Σύντομο Οδηγό.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο που διοργανώθηκε από τον σχολικό σύμβουλο πληροφορικής Βορείου Αιγαίου κ. Τιμολέων Θεοφανέλλη. Το σεμινάριο διοργανώθηκε εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως με τη χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας edmodo.

Σας ενημερώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί λίστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής (ΠΕ19-20) της ΔΔΕ Σάμου.