Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με θέμα "Διάστημα και ρομπότ" το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου, με την αρωγή του ομώνυμου Δήμου και των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται από τον WROhellas (Οργανισμός για την Εκπαιδευτική Ρομποτική & Επιστήμη) στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας Ολυμπιάδας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό WorldRobotOlympiad (WRO).

Χάρη στη μεγάλη συμμετοχή και τις επιτυχίες των μαθητών η Ελλάδα για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθεί με πλέον των δέκα σχολικών ομάδων στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας στις 21-23 Νοεμβρίου 2014 και όπου μπορούν να συμμετέχουν οι νικητές της κάθε κατηγορίας (από το Δημοτικό ως το Λύκειο) του ελληνικού διαγωνισμού.

Οι νικητές ανά κατηγορία του φετινού διαγωνισμού είναι:

Δημοτικό – (Θέμα: Πύραυλος)

 1. Πίκο-Απίκο (Κέντρο Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Πτολεμαΐδας)
 2. Robokids (Ομάδα Ρομποτικής Λάρισας)

Η αποστολή του ρομπότ που κλήθηκαν να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν οι διαγωνιζόμενοι στην κατηγορία του δημοτικού, είναι να συγκεντρώσει τα τρία μέρη του πυραύλου στην περιοχή συναρμολόγησης, να τοποθετήσει τα στοιχεία κάθετα πάνω από τη ράμπα στην περιοχή εκτόξευσης και να εναποθέσει όλα τα Lego ανθρωπάκια στην ασφαλή περιοχή.Το ρομπότ πρέπει να τερματίσει στην ασφαλή περιοχή, μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Γυμνάσιο – (Θέμα: Σπούτνικ)

 1. Χαλασμένα Κουμπιά (Λάρισας)
 2. Space Racer 57 (6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας)

Η αποστολή του ρομπότ ήταν να συγκεντρώσει όλα τα διαστημικά σκουπίδια (με κόκκινα τουβλάκια) και τους κατεστραμμένους δορυφόρους (κόκκινες μπάλες) και να τα τοποθετήσει στον σε τροχιά δορυφόρο. Οι λειτουργικοί δορυφόροι (μπλε μπάλες) πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. Το ρομπότ πρέπει να επιστρέψει στη βάση (γη) μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Λύκειο – (Θέμα: Διαστημικός Σταθμός)

 1. 7o Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου
 2. Panel Engineers (2o ΕΠΑΛ Ρόδου)

Το ρομπότ ξεκινάει από την περιοχή βάσης. Στη συνέχεια πρέπει να μεταβεί στο διάστημα, περνώντας μέσω ενός υπερυψωμένου εμποδίου της πίστας, να ελέγξει για ελαττωματικά φωτοβολταϊκά πάνελ (με μαύρο χρώμα) και να τα αντικαταστήσει με λειτουργικά πάνελ τα οποία υπάρχουν στην αποθήκη του διαστημικού σταθμού. Το ρομπότ επίσης πρέπει να βρει και να ενεργοποιήσει τα ανενεργά φωτοβολταϊκά πάνελ. Μετά την ολοκλήρωση του έργου του, πρέπει να επιστρέψει στην περιοχή βάσης.

Στην κατηγορία "OPEN" (ανοιχτό θέμα) τα παιδιά ανά βαθμίδα κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις με τα έργα τους σε ερωτήματα όπως: "Τι θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να υποτάξει το διάστημα στο μέλλον; Πότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε σε άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα; Πώς θα φτάσουμε τα αστέρια;"

Νικητές της κατηγορίας "OPEN" είναι:

Κατηγορία Δημοτικού

 1. ARSAKEIO THUNDERSTRUCK (Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών)
 2. LUNABOTS (3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς)

Κατηγορία Γυμνασίου

 1. TEAMWORK (20ο Γυμνάσιο Πάτρας)
 2. Γυμνάσιο Αμυνταίου

Κατηγορία Λυκείου

 1. MINDERS (Εκπαιδευτική Αναγέννηση)
 2. PROTON 3.0 (Ελληνοαμερικανικό Εκπ. Ίδρυμα -Κολλέγιο Ψυχικού)

Ο διαγωνισμός διεξάγεται μέσω του πακέτου ρομποτικής Lego Mindstorms ΝΧΤ για το οποίο έχουμε γράψει παλαιότερα.